Cuprins

 1. Sistemul limfatic
 2. Drenajul limflatic manual
 3. Beneficii
 4. Concluzie

Sistemul limfatic

In urma schimburilor zilnice ce au loc intre sange si tesuturi, o cantitate considerabila de lichid ramane in tesuturi (nu se resoarbe in sistemul circulator de intoarcere), formand limfa. Sistemul limfatic este un sistem paralel cu cel circulator vascular si are sarcina de a de a colecta, filtra (prin nodulii limfatici interconectati) si transporta limfa din tesuturi (prin vase limfatice de transport) inapoi in sistemul venos (unghiul venos stang si drept).

Drenajul limfatic manual

Drenajul limfatic manual este un masaj bland, efectuat cu prize speciale, ce ajuta la imbunatatirea fluxului limfatic prin stimularea directa a vaselor active de transport ale sistemului limfatic (colectorii limfatici).

Beneficii

Drenajul limfatic manual are adresabilitate in rezolvarea diverselor probleme:

 1. Toxinele organismului

  Limfa contine toxine (elemente rezultate in urma schimburilor zilnice dintre sange si tesuturi). Drenajul limfatic determina o crestere a volumului de limfa directionat prin statiile de epurare ale organismului (nodulii limfatici), accelerand astfel ritmul de curatare si eliminarea de toxine din organism. Astfel, se obtine si o crestere a imunitatii generale.

 2. Celulita

  Reprezinta acumularea de tesut adipos in exces (edem grasos de mici proportii), cu depuneri vizibile mai ales la nivelul membrelor inferioare, abdomen. Drenajul limfatic manual, prin prizele speciale, determina mobilizarea si eliminarea acumulularilor adipoase.

 3. Insuficienta venoasa cronica

  Este cauzata de sistemul venos periferic (prin dilatarea excesiva a vaselor si ineficienta lucrului mecanic al valvelor venoase) si se remarca la nivelul membrelor inferioare, indeosebi gambe, initial prin marirea volumului acestora, apoi in stadiile avansate prin schimbarea culorii tegumentului (de la maroniu la maro, prin infiltratiile de hemosiderina ), pana la ulceratii.

Terapia consta in:

 • drenaj limfatic manual – stimuleaza reintoarcerea venoasa, scade presiunea lichidului la nivelul vaselor venoase de intoarcere
 • terapie compresiva – aplicarea de bandaj compresiv respectiv ciorap compresiv determina micsorarea diametrului venos si creste eficienta valvelor venoase
 • gimnastica medicala cu compresie aplicata – creste eficienta reintoarcerii venoase prin activarea pompei musculare si articulare

 1. Edeme limfatice

  Reprezinta acumularea de lichid limfatic in exces la nivelul tesuturilor. Sunt vizibile, pot fii palpate, in stadiile initiale sunt usor deformabile, apoi devin dure. Sunt doua tipuri:

  1. Primare – se datoreaza unei anomalii a sistemului limfatic in viata. Drenajul limfatic manual si terapia compresiva complexa joaca un rol esential in reducerea si edemului limfatic si conservarea rezultatului terapeutic.
 2. Secundare – au urmatoarele cauze:

– Posttraumatice/chirurgical – dupa un traumatism cu interes articular, apare un proces inflamator cu acumulare de lichid intra si periarticular. Acest lucru duce la prezenta durerii si reducerea mobilitatii articulare. Drenajul limfatic manual determina scaderea presiunii intraarticulare, ajutand la restabilirea functiei articulare si vindecare mai rapida.

– Postoperatorie – dupa interventie chirurgicala, in cazul extirparii unei tumori (de ex. axilare sau inghinale) cu indepartare de noduli limfatici si traseu limfatic de transport, sistemul liimfatic din zona afectata are o capacitate de transport redusa si astfel se acumuleaza lichid in exces formand un edem limfatic.

Terapia consta in:

 • drenaj limfatiic manual – determina cresterea transportului de limfa in regiunea afectata si ajuta la formarea de noi trasee de drenare spre zonele sanatoase.
 • terapie compresiva – aplicarea de bandaj compresiv respectiv ciorap compresiv determina o scadere a volumului de lichid ce intra in tesut si prelungeste efectul terapeutic al drenajului efectuat
 • gimnastica medicala cu compresie aplicata – creste eficienta reintoarcerii limfo-venoase prin activarea pompei musculare si articulare.

 

Concluzie

Drenajul limfatic manual are o multitudine de beneficii pentru pacientii care sufera de afectiuni ale sistemului limfatic. Puteti avea parte de un drenaj limfatic manual profesional, placut si eficient la KinetoProf. Pentru programari, puteti da click direct aici.

Contact

  Nume (obligatoriu)

  e-mail (obligatoriu)

  Subiect

  Mesajul tău